Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Software | Link-uri
 
Untitled Document
Rapoarte 2002: martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie | noiembrie | decembrie
Rapoarte 2003: ianuarie | februarie | martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie
Caracterizarea regimului precipitatiilor în anul 2002 în ocoalele silvice din România
Instructiuni
Untitled Document
 
Evaluarea riscului de aparitie a secetei > Raport septembrie 2002

 

 

 

RAPORTUL DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A
RISCULUI DE APARIȚIE A SECETEI ÎN PĂDURILE
DIN ROMÂNIA PE
LUNA SEPTEMBRIE

 

 

 

 

1. Informatii despre proiect

             

2. Rezultate obținute pentru luna septembrie 2002

Pe baza măsurătorilor efectuate în 404 puncte de monitoring din toate ocoalele silvice din țară s-au calculat toți parametrii care permit evaluarea deficitului/excesului de precipitații în raport cu  media multianuală a lunii octombrie și intensitatea secetei/excesului de precipitații prin intermediul indicatorului SPI (indicele standardizat al precipitațiile).

Realizarea măsurătorilor de fost posibilă datorită devotamentului personalului tehnico – ingineresc de la ocoalele silvice și activității coordonatorilor proiectului la nivelul fiecărei Direcții silvice din țară.

Cu începere din luna martie 2002 rezultatele prelucrării datelor măsurate și hărțile  sinoptice ale indicatorilor de caracterizare a secetei întocmite în sistem GIS pot fi accesate  direct de către beneficiarii proiectului (Regia Națională a Pădurilor, Direcții silvice, ocoale silvice, ICAS, Facultatea de silvicultură) de pe site-ul ICAS Câmpulung Moldovenesc: http://www.icassv.ro/seceta/index.htm. Datele sunt actualizate lunar. La sfârșitul sezonului de vegetație 2002 se intenționează publicarea unei lucrări de sinteză care va fi difuzată la toate ocoalele silvice din țară în vederea fundamentării soluțiilor de management silvic în 2003.

 

 

Harta cantităților medii multianuale de precipitații căzute în luna septembrie 2002 în ocoalele silvice din România

Luna septembrie se caracterizeaza printr-un regim pluviometric mult mai redus decât celelalte luni din sezonul de vegetatie. Cantitatile medii multianuale sunt estimate la nivelul tarii la 50 mm cu variatii de la 60 - 65 mm în zona montana, 50 - 55 mm în zona de deal si 40 - 45 mm în zona de câmpie. Regional, cele mai mari valori se înregistreaza în nord si vest (60 - 80 mm) iar cele mai mici (30 - 45 mm) în Dobrogea si Moldova. Numarul mediu al zilelor cu precipitatii este de 10 - 12 în zona montana, 4 - 9 în zona de deal si sub 4 zile în zona de câmpie din sudul tarii.


Harta cantităților de precipitații (PI mm) căzute în luna septembrie 2002 în ocoalele silvice din România

 

Pe baza masuratorilor efectuate în circa 400 puncte din reteaua de monitoring a secetei s-a întocmit în sistem GIS harta izoliniilor precipitatiilor din septembrie. Spre deosebire de reprezentarile anterioare (martie - august) când valoarea masurata în fiecare ocol era afisata sub forma unei pete de culoare care acoperea tot ocolul, începând din luna septembrie 2002 valorile afisate pe harta reprezinta izoliniile interpolate prin metoda de calcul geostatistic (Krieging) între cele 400 puncte de masurare.
Din analiza hartii se constata ca zona în care s-au înregistrat cele mai multe precipitatii în luna septembrie este situata în nord-vestul tarii (sudul Directiei silvice Maramures si nordul Directiei silvice Salaj) cu valori de peste 150 mm si vestul Carpatilor Meridionali. Pe ansamblu, valorile cele mai mari ale precipitatiilor s-au înregistrat în Transilvania si sudul tarii (în special Ocoalele silvice situate la sud de Bucuresti). Cele mai mici cantitati de precipitatii s-au înregistrat în Podisul Central Moldovenesc, nordul Baraganului si nordul Dobrogei (cu valori mai mici de 30 mm).

 

 

Harta deficitului/excesului de precipitații (Pi-Pm) înregistrat în luna septembrie 2002 în ocoalele silvice din România

           

Pe baza diferentei dintre precipitatiile totale (Pi) cazute în septembrie 2002 si valoarea medie multianuala (Pm) s-au reprezentat pe harta valorile deficitului/excesului de precipitatii, prin intermediul izoliniilor, calculate prin interpolare Krieging, pentru 400 puncte în care s-au facut masuratori.
Se constata ca în toata Transilvania si în sudul tarii s-au înregistrat valori mai mari cu 10 - 120 mm decât media multianuala. Zonele cu exces mare de precipitatii (peste 60 mm) sunt situate în nord-vestul tarii, în Directia silvica Caras Severin, Hunedoara si în Directia silvica Teleorman si Bucuresti.
Zonele cu excedent moderat (10 - 50 mm) sunt situate în vestul tarii si în interiorul arcului carpatic.
Zonele cu deficit de precipitatii sunt situate în estul tarii, în Moldova, Baragan si Dobrogea. Valorile cele mai mari ale deficitului se înregistreaza în Podisul Central Moldovenesc si Delta Dunarii, unde precipitatiile cazute au fost cu 10 - 20 mm mai mici decât medie multianuala a lunii septembrie.

 

 

Harta deficitului/excesului relativ (Pi-Pm) Pm de precipitații înregistrate în ocoalele silvice din România în luna septembrie 2002

Din reprezentarea cartografica se constata ca valorile excesului de precipitatii sunt de 2 - 3 ori mai mari decât media multianuala în nord-vestul tarii si în toata Câmpia Româna (în special ocoalele silvice din sud).
In Transilvania, nordul Câmpiei Române si sudul Moldovei (între Siret si Prut) excedentul de precipitatii a fost cu 60 - 100% mai mare decât media.

 

 

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor (SPI) în luna septembrie 2002 în ocoalele silvice din România

 

Fundamentare teoretica

 

Evaluarea regimului pluviometric prin intermediul SPI pune în evidenta ca în toata tara acesta a fost excedentar - aproape normal. Astfel, sudul tarii si nord-vestul tarii se încadreaza într-un regim foarte ploios - excesiv de ploios. Local, în nordul Directiei silvice Suceava, sudul Directiei silvice Vaslui si Directia silvica Hunedoara, s-a înregistrat un regim foarte ploios. In Transilvania (cu exceptia ocoalelor silvice din vestul Directiei silvice Timis si Arad) regimul precipitatiilor în luna septembrie s-a caracterizat ca moderat ploios. Moderat ploios - extrem de ploios a fost si regimul precipitatiilor în sudul Dobrogei si sudul Moldovei.
In restul tarii regimul precipitatiilor s-a caracterizat ca fiind aproape normal pentru luna septembrie.

 

 

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele două luni (septembrie - august 2002) (SPI2) în ocoalele silvice din România

Pe baza calculului indicelui SPI pe ultimele 2 luni a rezultat harta alaturata. Se constata ca în cea mai mare parte a tarii, în special în sud, sud-vest, nord-vest si sud-est regimul precipitatiilor în ultimele 2 luni se caracterizeaza ca fiind foarte ploios - nemaipomenit de ploios.
De asemenea, nordul Carpatilor Orientali, Directia silvica Suceava si Neamt, s-a caracterizat printr-un regim foarte ploios - extrem de ploios.
Regimul precipitatiilor a fost moderat ploios - aproape normal, în Moldova Centrala, Carpatii de Curbura, Baragan, Centrul Transilvaniei, vestul extrem (D.S. Arad) si în nordul tarii (D.S. Maramures si Bistrita).
Practic, în ultimele doua luni nu s-a înregistrat seceta în nici unul dintre ocoalele silvice din tara.



Harta indicelui standardizat al precipitațiilor (SPI) pe ultimele 3 luni (septembrie - august - iulie) în ocoalele silvice din România

Din harta indicelui standardizat SPI pe ultimele 3 luni se constata ca în a doua parte a sezonului de vegetatie, în România, s-a înregistrat un regim pluviometric excedentar caracterizat ca foarte ploios - nemaipomenit de ploios în toata zona extracarpatica. De mentionat ca valorile cele mai mari s-au înregistrat în zonele de câmpie caracterizate, de regula, prin deficite de precipitatii.
In interiorul arcului carpatic si în Transilvania, regimul precipitatiilor cazute în ultimele 3 luni poate fi caracterizat ca foarte ploios - aproape normal. Acelasi calificativ se acorda si nordului Dobrogei si Deltei Dunarii.
Caracteristicile precipitatiilor cazute în ultimele 3 luni au determinat, în mare parte, compensarea deficitului din primele 3 luni (aprilie, mai, iunie) din sezonul de vegetatie 2002, când, în sudul si vestul tarii s-au înregistrat perioade lungi de seceta foarte severa.



Harta evapotranspirației potențiale înregistrate în luna septembrie 2002 în ocoalele silvice din România

Pe baza deficitului dintre precipitatiile totale (Pi) si efective (P-ETP) masurate cu pluviometrele montate în fiecare punct de monitoring al secetei s-a calculat evapotranspiratia potentiala (la suprafata libera a apei) în fiecare punct din retea.

ETP = Pi - (Pi - ETP)

Harta reprezinta izoliniile ETP în luna septembrie. Se constata ca cele mai ridicate valori ale ETP s-au înregistrat în sudul si sud-estul tarii (peste 70 mm) si în ocoalele silvice din jud. Satu Mare (60 - 70 cm).
Valorile cele mai reduse ale ETP s-au înregistrat în zona montana, în special în Carpatii Orientali (sub 50 mm) iar în extremul nord al acestora, chiar sub 40 mm. Valori reduse ale ETP sub 50 mm s-au înregistrat si în Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali inclusiv în Câmpia de Vest de la nord de râul Mures.
In restul tarii (inclusiv în Carpatii de Curbura) valorile ETP au oscilat între 50 si 60 mm.


Harta rezervei de apă din sol pentru luna septembrie în ocoalele silvice din România

Asa cum s-a aratat, precipitatiile care ajung sa constituie rezerva de apa din sol reprezinta, teoretic, diferenta dintre precipitatiile totale cazute într-o perioada minus evapotranspiratia. Pe baza masuratorilor efectuate în 400 puncte s-a realizat harta care reprezinta rezerva de apa din sol care se adauga la rezerva existenta din lunile anterioare.
Se constata ca în regiunea situata la est de Carpati, din Moldova pâna la Ialomita, inclusiv jumatatea de nord a Dobrogei, valorile rezervei sunt negative, în restul teritoriului valorile sunt pozitive, ceea ce înseamna ca dupa precipitatiile din septembrie, rezerva de apa în sol a crescut.
Zonele în care rezerva de apa în sol a scazut cu peste 50 mm sunt situate în nordul Baraganului si Nordul Dobrogei.
Zonele în care rezerva de apa în sol a scazut cu 20 - 50 mm sunt situate în Moldova Centrala si de sud.
In restul tarii, în special în nord-vest, vestul Carpatilor Meridionali si Câmpia Româna rezerva de apa în sol a crescut în luna septembrie cu 30 - 80 mm.

 

Analiza sinoptica a lunii septembrie 2002
In mod normal luna septembrie este o luna saraca în precipitatii datorita schimbarii radicale a configuratiei barice când în Europa, în zona situata între 400 - 700 latitutine nordica, se instaleaza un brâu de mare presiune atmosferica din Azore pâna în Ural. Depresiunea islandeza se retrage mult spre nord iar cea araba spre sud, creând premise pentru vreme frumoasa si stabilitate atmosferica.
In anul 2002 însa, zonele depresionare din nord si din Mediterana s-au deplasat mult spre sud si est în culoarul ramas între anticiclonul Siberian si cel Azoric, ceea ce a avut ca efect caderi exceptionale de precipitatii în vestul tarii (în special NV) si în sud. Practic toata regiunea de la vest de arcul carpatic a primit precipitatii de 1 - 3 ori mai mari decât media.
Sub efectul fenomenelor de foenizare zona situata la est de Carpatii Orientali a primit mai putine precipitatii dar ceva mai mult decât media multianuala a lunii.
In aceste conditii, apreciem ca lunile excesiv de ploioase din a doua parte a sezonului de vegetatie 2002 au determinat pentru cea mai mare parte a tarii refacerea rezervei de umiditate din sol si un strat bun pentru culturile de toamna. Zonele afectate puternic de seceta din februarie - iunie (D.S. Gorj, Mehedinti, Gorj, Prahova, Focsani, Ialomita, Bihor si Arad) în care nu s-a putut declansa campania de împaduriri de primavara, beneficiaza de cele mai bune conditii pentru realizarea unei campanii de toamna cu bune rezultate.


Întocmit                                  Concepție soft, bază de date, GIS                  Implementare Internet
Dr. ing. Ion BARBU                           Dr. ing. Ionel POPA                                  Ing. Marius TEODOSIU

 

 
index