Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Software | Link-uri
 
Untitled Document
Rapoarte 2002: martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie | noiembrie | decembrie
Rapoarte 2003: ianuarie | februarie | martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie
Caracterizarea regimului precipitatiilor în anul 2002 în ocoalele silvice din România
Instructiuni
Untitled Document
 
Evaluarea riscului de aparitie a secetei > Raport iunie 2002

 

 

RAPORTUL DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A
RISCULUI DE APARIȚIE A SECETEI ÎN PĂDURILE DIN
ROMÂNIA PE LUNA IUNIE

 

 

 

 

1.    Informatii despre proiect

             

          2. Lucrări efectuate

           

           In perioada mai-iunie 2002 s-a continuat instalarea retelei de masurare a precipitatiilor totale P (mm) si aprecipitatiilor efective P-ETP (mm) în toate ocoalele silvice din Ardeal (Directiile silvice Cluj, Alba, Bistrita, Sibiu, Deva, Brasov, Sf. Gheorghe,Hargita si Mures), din Sudul Carpatilor Meridionali (Directia Silvica Ploiesti,Pitesti si Dambovita) si din Dobrogea (Directia Silvica Tulcea, Constanta siSilvodelta) si s-a facut instruirea responsabililor desemnati la nivelul directiilor silvice si ocoalelor silvice din subordinea acestora. In luna iunie 2002 s-au masurat si înregistrat integral precipitatiile la un numar de 331 de ocoale silvice din zonele mentionate. Dupa ce datele masurate au fost validate, au fost introduse în baza de date si s-au stabilit indicatorii prezentati sinoptic pe hartile anexate. Pentru ocoalele silvice la care nu s-a terminat instalarea captatorilor la începutul lunii iunie sau pentru care datele transmise nu au putut fi validate, apare în harti culoarea alba. La inceputul lunii iulie este programata instruirea si distribuirea pluviometrelor pentru ocoalele silvice din directie silvica Suceava si din Ocoalele Experimentale I.C.A.S.

 

             3. Rezultate obținute pentru luna iunie 2002

 

            Pe baza masuratorilor asupra precipitatiilor totale înregistrate la 331 de ocoale silvice din tara s-au calculat toti parametrii care permit evaluarea deficitului/excesului de precipitatii si intensitatea secetei prin intermediul indicatorului SPI (indicele standardizat al precipitatiilor). Începând din data de 8 martie 2002 rezultatele calculelor si hartile sinoptice ale indicatorilor de caracterizare a secetei pot fi accesate de catre beneficiarii mentionati (R.N.P., Directii silvice, Ocoale silvice) e pe site-ul ICAS Câmpulung: http://www.icassv.ro/seceta/iunie2002/raport.htm. Datele vor fi actualizate lunar. Rezultatele obtinute s-au raportat grafic în sistem GIS, unitatea de esantionaj fiind ocolul silvic. In continuare se prezinta analiza indicatorilor secetei calculati, pe baza masuratorilor efectuate în luna iunie 2002.

 

 

Harta cantităților medii multianuale de precipitații căzute în luna iunie în ocoalele silvice din România

 

Luna iunie reprezinta pentru toata tara luna cu valorile maxime de precipitatii. Valorile medii multianuale cresc de la campie la munte cu un gradient variabil de 5-20 mm/100 m altitudine. Caracteristicile pluviometrice ale lunii iunie sunt definitorii pentru dezvoltarea vegetatiei agricole si forestiere. Deficitele de precipitatii din luna iunie determina pierderi importante in culturile silvice si reducerea drastica a recoltelor agricole de toamna. Distributia teritoriala a precipitatiilor multianuale ale lunii iunie este puternic influentata de relief si de longitudine. Valorile maxime ale precipitatiilor se inregistreaza in zona montana superioara unde pot depasi 150 mm, iar valorile minime in Dobrogea, S Moldovei, Campia Romana si Campia de Vest (40-65 mm).

 

Harta cantităților de precipitații (PI mm) căzute în luna iunie 2002 în ocoalele silvice din România

 

Din masuratorile efectuate în luna iunie 2002 în ocoalele silvice din tara, care au fost reprezentate pe harta se constata o variabilitate extrem de mare a cantitatilor de precipitatii cazute, remarcandu-se cantitatile foarte mici de precipitatii inregistarate in Dobrogea (in special zona centrala si de sud), sudul Olteniei si in cateva ocoale silvice din vestul tarii (Oradea, Satu Mare, Borlesti), sudul Moldovei (O.S. Panciu, Hanu Conachi), nordul Baraganului (O.S. Slobozia, Buzau, Ploiesti, Ianca). Cantitati de precipitatii apropiate de normal si chiar depasind aceasta valoare s-au inregistrat doar in zona montana superioara din Carpatii Orientali, in centrul Transilvaniei si in nordul Moldovei precum si in sudul extrem al Banatului (O.S. Oravita, Sasca Montana, Moldova Noua, Anina si Valiug). In mod exceptional s-au inregistrat cantitati de precipitatii mai mari decat media multianuala a lunii iulie in cateva O.S. din Campia Romana, (O.S. Comana, Lehliu, Braila) si Campia de Vest (O.S. Tasnad). Cantitati exceptionale de precipitatii s-au inregistrat in O.S. Vidraru, Sasca Montana, Brates, Latorita si Calimanesti.

 

Harta deficitului/excesului de precipitații (Pi-Pm) înregistrat în luna iunie 2002 în ocoalele silvice din România

           

Pe baza diferentei dintre precipitatiile efective masurate în luna iunie 2002 si precipitatiile medii multianuale ale lunii iunie s-a calculat si reprezentat grafic deficitul de precipitatii (PI - Pm) exprimat în mm pentru ocoalele silvice la care s-au facut masuratori valide.
Se constata ca deficitul maxim de precipitatii se înregistreaza in zona dealurilor vestice in mod deosebit in O.S. Sudrigiu, Vascau, Zalau, Oradea si Savarsin, in toata depresiunea Maramuresului, pe valea Muresului Mijlociu intre Ilia si Alba-Iulia, Pe valea Cernai si N Judetelor mehedinti si Gorj, in Subcarpatii Getici, in depresiunile intramontane din E Transilveniei (Ciuc, Covasna, Brasov) si in zona centrala a Dobrogei. In Campia Romana, Moldova si Campia de Vest (intre Timisoara si Salonta) deficitele de precipitatii au valori reduse. Mentionam insa ca in majoritatea precipitatiilor inregistrate in luna iunie provin dintr-un numar redus de caderi de precipitatii inregistrate la inceputul si la sfarsitul lunii, adesea de intensitate foarte mare, care a provocat scurgeri intense la suprafata si local fenomene torentiale.

 

Harta cantităților relative de precipitații (în % din valoarea multianuală) înregistrate în luna iunie 2002 în ocoalele silvice din România

 

Cantitatile relative de precipitatii au reprezentat cu cca. 60-80 % mai putin decat media multianuala in Dobrogea, Depresiunea Maramuresului, Dealurile Vestice, Valea Muresului si partial in unele depresiuni intramontane din Carpatii Orientali. Cantitati relative cu 40-60 % mai mici decat media multianuala s-au inregistrat in Nordul Baraganului, Sudul Olteniei, partial in Campia de Vest in zona nordica si in centrul Moldovei. Zonele in care s-au inregistrat cantitati de precipitatii mai mari decat media multianuala apar Izolat in zona Bucurestiului (O.S. Lehliu, Comana), in SV Banatului, in centrul Transilvaniei precum si in zona Montana inalta din Muntii Fagaras.  

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor (SPI) în luna iunie 2002 în ocoalele silvice din România

 

Fundamentare teoretica

 

            Pe harta României s-a reprezentat indicele standardizat al precipitatiilor în luna iunie 2002 în ocoalele silvice din tara.

Pe baza datelor calculate se poate aprecia ca luna iunie 2002 a fost:
- excesiv de secetoasa în Dobrogea centrala si de sud (de remarcat ca la sfarsitul lunii mai in centrul Dobrogei s-au inregistrat cantitati exceptionale de precipitatii >170 mm la Babadag, 94 mm la Casimcea si 65 mm la Altan Tepe) si in sudul Olteniei (O.S. Calafat).
- extrem de secetoasa (indice SPI -2 … -2,4) in NV tarii (O.S. Oradea, Zalau, Strambu-Baiut, Vascau) si in Sudul judetului Caras-severin la Orsova.
- foarte secetoasa in NV Tarii (DS Satu Mare, Maramures si Salaj), Valea Muresului (in DS Deva si Alba), Valea Cernei, N Baraganului , in special Buzau Ploiesti, Slobozia, Gugesti si Hanu Conachi.
 

 

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor în lunile mai și iunie 2002 (SPI2) în ocoalele silvice din România

Pe baza datelor înregistrate în lunile mai si iunie la ocoalele silvice din tara s-a calculat indicele standardizat al precipitatiilor cumulate pe doua luni anterioare începând din luna iunie 2002.
Din analiza hartii se constata ca lunile mai si iunie pot fi caracterizate astfel:
- excesiv de secetoase în O.S. Slobozia, Buzau, Gugesti, Hanu Conachi, Oradea, Vascau, Roman si Nehoiou.
- extrem de secetoase-foarte secetoase în Oltenia, Nordul campiei Roman, Campia de Vest, Valea Siretului si NE Moldovei.Harta indicelui standardizat al precipitațiilor în lunile aprilie, mai și iunie 2002 în ocoalele silvice din România (SPI3)

Pe baza masuratorilor efectuate în reteaua de monitoring din sudul tarii în perioada aprilie-iunie, s-a calculat indicele SPI pentru ultimele trei luni, începând din luna iunie. Analizând harta, se constata ca ultimele trei luni au fost
- excesiv de secetoase-extrem de secetoase în estul Campiei Romane si Nordul Olteniei,
- Sudul Campiei Romane se apreciaza in mare masura ca fiind moderat secetos sau aproape normal.

Harta indicelui standardizat al precipitatiilor în lunile martie, aprilie, mai si iunie 2002 în ocoalele silvice din sudul României (SPI4)
Pe baza masuratorilor efectuate în reteaua de monitoring din sudul tarii în perioada martie - aprilie - mai - iunie, s-a calculat indicele SPI pentru ultimele patru luni, începând din luna iunie. Analizând harta, se constata ca sezonul de vegetatie 2002 poate fi caracterizat la sfarsitul lunii iunie astfel:
- Excesiv de secetos : in O.S. Pades, Tismana, Bumbesti, Polovragi, Carbunesti, Hurezu si Jiana
- Extrem de secetos : in O.S. Vanju Mare, Simian, Bolintin si Vulturesti.
- Foarte secetos : in O.S. Perisor, Tg. Jiu, turceni si Branesti.
- Moderat secetos : in O.S. Sadova, Caracal, Slatina, Draganesti - Olt, Bolintin.
Mentionam ca aceste date sunt incomplete dar ele evidentiaza zonele in care s-au acumulat deficite importante de precipitatii, in care rezervele de apa din sol sunt aproape epuizate, cu consecinte deosebite asupra vegetatiei forestiere. Se estimeaza ca in aceste zone chiar daca in luna iuluie cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de cele normale, regimul de seceta edafica si hidrologica se va mentine.


Evoluția precipitaților efective (P-ETP) în luna mai 2002

Pe baza masuratorilor efectuate se apreciaza ca în luna iunie evapotranspiratia potentiala (ETP) a avut valori foarte ridicate (peste 130 mm) în zona de est a Câmpiei Române si în Subcarpatii Sudici, cu valori extreme de cca. 150 mm la Galati, Tecuci, Baia de Arama, Vulturesti, Slatina, Stoiceni, Râmnicu Vâlcea, Rosiori de Vede si Turnu Magurele. În zona dealurilor înalte si în Podisul Moldovei, valorile ETP au oscilat între 80-110 mm, iar în zona montana, valorile maxime au fost de 60-80 mm.
Precipitatiile efective (P-ETP) capabile sa refaca rezerva de apa din sol au avut valori pozitive numai in zona montana inalta si in mod exceptional in cateva ocolae unde s-au inregistrat precipitatii de intensitate foarte mare, care insa s-au scurs foarte repede si nu au contribuit efectiv la refacerea rezervei de apa din sol. Ex: O.S. Lehliu, Comana, Oravita, Sasca Montana, Tasnad etc.
Lucrarea de instalare a captatorilor de precipitatii se va finaliza in luna iulie iar rapoartele din luna august vor contine informatii despre tot fondul forestier al Romaniei. Pentru operativitate in elaborarea rapoartelor viitoare, rugam responsabilii la nivelul directiiolor silvice sa transamita prin fax valorile masurate ale precipitatiilor totale si efective in primele doua zile ale lunii.

 

         Întocmit,                                  Concepție soft, bază de date, GIS,                           Implementare Internet,
 Dr. ing. Ion BARBU                                  Dr. ing. Ionel POPA                                    Ing. Marius TEODOSIU

 

 

 
index