Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Software | Link-uri
 
Untitled Document
Rapoarte 2002: martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie | noiembrie | decembrie
Rapoarte 2003: ianuarie | februarie | martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie
Caracterizarea regimului precipitatiilor în anul 2002 în ocoalele silvice din România
Instructiuni
Untitled Document
 
Evaluarea riscului de aparitie a secetei > Raport iulie 2002

 

 

 

RAPORTUL DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A
RISCULUI DE APARIȚIE A SECETEI ÎN PĂDURILE
DIN ROMÂNIA PE LUNA
DECEMBRIE

 

 

 

 

1.    Informatii despre proiect

             

            2. Lucrări efectuate

           

Rezultatele obtinute în luna decembrie 2002 au la baza masuratorile facute cu ajutorul captatorilor de zapada care au fost conceputi si realizati la ICAS Câmpulung Moldovenesc. În urma instruirii realizate în 12 nov. 2002 s-au distribuit si captatorii pentru fiecare punct de monitoring. Acestia au fost instalati în conformitate cu instructiunile primite. O serie de directii silvice (Caras Severin, Cluj, Sibiu, Ilfov) nu au participat la instructaj din motive diverse. Pe adresa acestora s-au trimis echipamentele si instructiunile necesare instalarii în teren si efectuarii masuratorilor. In cursul lunii ianuarie si februarie se va efectua un control prin sondaj pentru verificarea modului de instalare al echipamentelor si corectitudinea masuratorilor.

 

             3. Rezultate obținute pentru luna decembrie 2002

 

Pe baza masuratorilor efectuate la circa 350 ocoale silvice s-au calculat toti parametrii care permit evaluarea aportului global de precipitatii si realizarea rezervei de apa din sol. Rezultatele sau raportat grafic utilizând programul Krieging pentru trasarea izoliniilor.

 

 

Harta cantităților medii multianuale de precipitații căzute în luna decembrie în ocoalele silvice din România

 

Luna decembrie se caracterizeaza prin valori medii multianuale reduse ( <50 mm) ale precipitatilor. Cantitatile maxime se înregistreaza în sud-vestul tarii ( >65 mm) si nord-vest.
Lantul carpatic de asemenea beneficiaza de un spor de precipitatii important fata de zonele depresionare si de câmpie.
Valorile minime ale precipitatiilor în decembrie se înregistreaza în estul Moldovei si Delta Dunarii ( <30 mm). In restul tarii valorile cele mai frecvente depasesc rar 30-40 mm. Lipsa precipitatiilor în luna decembrie se explica prin prezenta anticiclonului siberian deasupra estului Europei care determina, de regula, vreme stabila cu temperaturi scazute si precipitatii reduse. Numai partea de vest a teritoriului României primeste precipitatii mai însemnate datorita advectiei unor mase de aer umed din Mediterana (SV) sau Oceanul Atlantic (NV) care însa nu reusesc sa disloce mase de aer anticiclonic din vestul tarii decât foarte rar.

 

Harta cantităților de precipitații (PI mm) căzute în luna decembrie 2002 în ocoalele silvice din România

 

Analizând distributia precipitatiilor înregistrate în ocoalele silvice din tara noastra în luna decembrie 2002 se constata o distributie foarte apropiata de cea multianuala dar cu usoare diferente. Astfel, valorile minime au fost înregistrate în nordul si estul Moldovei, valorile fiind însa sub 20 mm, deci mai mici decât media multianuala. Valorile maxime s-au înregistrat în nord-vestul tarii (peste 100 mm) si în sud-vest (D.S. Caras Severin si Mehedinti) dar si în Carpatii Meridionali si Dealurile Vestice, unde au depasit mediile multianuale. In sudul Moldovei si Câmpia Româna cantitatile de precipitatii cazute au depasit media multianuala cu 10-15mm cu exceptia unei zone restrânse din lungul Dunarii si sudul Dobrogei, unde s-au apropiat de media multianuala.

 

Harta deficitului/excesului de precipitații (Pi-Pm) înregistrat în luna decembrie 2002 în ocoalele silvice din România

           

Din analiza datelor reprezentate pe harta prin izolinii (Krieging) se constata ca apare un usor deficit de precipitatii în zona lantului Carpatic (-20 - -30 mm) si în nordul si estul Moldovei. In nor-vest si sud-est se înregistreaza excedente importante de peste 50 mm în D.S. Satu Mare, Maramures, Caras Severin si Mehedinti.

 

Harta deficitului/excesului relativ (Pi-Pm)/Pm de precipitatii înregistrate în ocoalele silvice din România în luna decembrie 2002
Din analiza datelor prelucrate si reprezentate în harta se constata ca practic tot vestul tarii a primit cantitati de zapada duble decât media multianuala iar nord-estul cantitati reprezentând doar 20 - 60% din media multianuala. In restul tarii acestea au fost apropiate de media multianuala.

 

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor (SPI) în luna iulie 2002 în ocoalele silvice din România

 

Fundamentare teoretica

 

Pe harta s-au reprezentat prin izolinii valorile SPI calculate pentru luna decembrie 2002. Se constata ca aproape tot teritoriul tarii a fost în regim normal de precipitatii cu exceptia unor ocoale din nord-vest si sud-vest unde caracteristica a fost foarte ploios - excesiv de ploios. In alte câteva ocoale din DS Neamt, Focsani, Olt si Vâlcea (fara a vorbi de o zonare) s-au înregistrat cantitati de zapada care determina încadrarea acestora în regim moderat ploios - foarte ploios.

 

 

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele două luni (decembrie și noiembrie 2002) (SPI2) în ocoalele silvice din România

Indicele standardizat al precipitatiilor pe ultimele 2 luni (SPI2) permite o comparatie a precipitatiilor înregistrate în ultimele 2 luni ale anului 2002 cu precipitatiile medii multianuale ale aceleiasi perioade. Astfel sunt comparate cantitatile de precipitatiile cazute în decembrie si noiembrie 2002 cu media multianuala a acestor luni extrasa din atlasul climatologic al României. Aceste valori au fost calculate si reprezentate pe harta României pe baza datelor de la toate ocoalele silvice care au transmis date valide la baza de date ICAS.
Se constata ca majoritatea teritoriului tarii se încadreaza în regim aproape normal al precipitatiilor cu exceptia urmatoarelor zone : sud-estul Moldovei (D.S. Vaslui, Vrancea) Delta Dunarii (D.S. Tulcea) si nord - vestul tarii (D.S. Maramures) în care regimul precipitatiilor este caracterizat ca foarte ploios - excesiv ploios. Cateva zone aflate la periferia celor mentionate dar si în vestul tarii si centrul Câmpiei Române au înregistrat în ultimele 2 luni un regim de precipitatii apreciat ca moderat ploios.


Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele trei luni (octombrie, noiembrie și decembrie 2002) (SPI3) în ocoalele silvice din România

Analiza regimului precipitatiilor din ultimele 3 luni, pe baza indicelui SPI, permite evidentierea regimului de umiditate al tarii pe o perioada medie dar extrem de importanta pentru realizarea rezervei de apa din sol. SPI3 permite compararea cantitatii de precipitatii cazute în ultimele 3 luni cu cantitatile medii multianuale ale aceleasi perioade. Din calculele SPI3 si reprezentarea cartografica aferenta se poate aprecia ca în ultimele 3 luni regimul precipitatiilor în România a fost :
- extrem de ploios - nemaipomenit de ploios : în sudul Moldovei, Delta Dunarii, Nordul Câmpiei Române si Maramures
- moderat de ploios - foarte ploios : în centrul Moldovei, nordul Baraganului si Dobrogiei, Teleorman, Câmpia Vlasiei, Salaj - Satu Mare si nordul jud. Mehedinti si Caras Severin.
- în restul tarii regimul precipitatiilor a fost aproape normal spre moderat ploios.


Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele patru luni (decembrie-noiembrie-octombrie-septembrie 2002) (SPI4) în ocoalele silvice din România

Indicatorii SPI4 s-au calculat în acelasi mod iar valorile obtinute au permis cartografierea teritoriului României. Din analiza prezentata se evidentiaza urmatoarele zone în care regimul precipitatiilor în perioada septembrie - decembrie 2002 a fost foarte ploios - nemaipomenit de ploios : sudul Moldovei, Dobrogea, Câmpia Româna si Subcarpatii sudici între Prahova si Olt, nord-vestul tarii si sud-vestul României, mai putin jud. Timis. Aceste zone cu exces important de precipitatii reprezinta aproape jumatate din teritoriul tarii si sunt situate în zonele cele mai secetoase ale tarii. Aceasta particularitate face din toamna anului 2002 una dintre cele mai ploioase înregistrate vreodata în tara noastra.
In celelalte regiuni regimul precipitatiilor a fost aproape normal - moderat ploios fara a se evidentia zone cu deficit de precipitatii.

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele cinci luni (decembrie-noiembrie-octombrie-septembrie-august 2002) (SPI5) în ocoalele silvice din România

Din analiza indicelui SPI5 pentru ultimele 5 luni ale anului 2002 reprezentat pe harta, se constata o extensie a zonelor cu precipitatii în exces cuprinzând o suprafata de peste 60% din teritoriul tarii.
Astfel ultimele 5 luni au fost foarte ploioase - nemaipomenit de ploioase în tot sudul Moldovei si jumatatea de sud a tarii din Banat pâna în Dobrogea. De asemenea vestul si nord-vestul tarii se încadreaza în acelasi regim. In restul teritoriului (în special în zona montana) regimul precipitatiilor a fost apropiat de normal spre moderat ploios.


Harta indicelui standardizat al precipitatiilor (SPI) pe ultimele 6 luni (decembrie - iulie) în ocoalele silvice din România
Indicele SPI6 compara cantitatea de precipitatii înregistrata în ultimele 6 luni cu valoarea medie multianuala a precipitatiilor în aceeasi perioada. Acest indicator pune în evidenta tendinta din ultimele 6 luni pe de o parte, dar ofera, de asemenea, indicatii pretioase asupra rezervei de apa din sol în aceasta perioada.
Din analiza indicilor reprezentati pe harta se constata ca ultimele 6 luni ale anului 2002 au fost foarte ploioase - nemaipomenit de ploioase în tot spatiul extracarpatic dar mai ales în zonele cele mai secetoase ale tarii (sudul Moldovei, nordul Baraganului, Dobrogea si Câmpia Româna). Zona montana si Transilvania se caracterizeaza în ultimele 6 luni printr-un regim de precipitatii moderat ploios cu câteva exceptii în bazinul Bistritei si Trotusului, Muntii Maramuresului si Banatului. Lipsa unor excese de precipitatii în zona montana explica absenta inundatiilor. In Câmpia Româna si sudul Moldovei excesele de precipitatii înregistrate au determinat local inundatii nemaiîntâlnite (Draganesti Olt).


 

         Întocmit,                                  Concepție soft, bază de date, GIS,                           Implementare Internet,
 Dr. ing. Ion BARBU                                  Dr. ing. Ionel POPA                                    Ing. Marius TEODOSIU

 
index