Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Software | Link-uri
 
Untitled Document
Rapoarte 2002: martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie | noiembrie | decembrie
Rapoarte 2003: ianuarie | februarie | martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie
Caracterizarea regimului precipitatiilor în anul 2002 în ocoalele silvice din România
Instructiuni
Untitled Document
 


 

 

 

 

RAPORTUL DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A
RISCULUI DE APARIȚIE A SECETEI ÎN PĂDURILE
DIN ROMÂNIA PE LUNA
IULIE 2003

 

 

 

 

1. Informatii despre proiect

             

             

             2. Rezultate obținute pentru luna iulie 2003

 

Harta cantitatilor de precipitatii cazute în luna iulie 2003 în ocoalele silvice din România

Cantitățile de precipitații căzute în luna iulie 2003 au avut valori peste medie in jumătatea de nord a tarii cu excepția coltului de nord-vest (D.S. Maramures, Satu Mare si Salaj). In sudul țării  precipitațiile căzute au fost mult mai mici decât media, zonele cele mai deficitare in precipitații fiind înregistrate in Direcțiile Silvice Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt, Prahova si Constanta. In valori absolute cantitatile căzute au depasit 150 mm in majoritatea ocoalelor silvice din D.S. Suceava, 100 - 150 mm in D.S. Botoșani si Iași. De asemenea valori de peste 130 - 150 mm s-au înregistrat in zona înalta a Carpatilor Orientali, Meridionali si Apuseni si local in nordul Transilvaniei (D.S. Bistrita Nasaud). Valorile cele mai mici ale cantitatilor de precipitații înregistrate au fost in sudul județului Mehedinti, Dolj si Olt unde au depasit rar 40 - 50 mm. In Câmpia de Vest cantitatile de precipitații căzute au fost cuprinse intre 40 si 70 mm, zonele deficitare fiind situate in ocoalele silvice din Lunca Muresului si in zona Carei - Satu Mare. Local, s-au înregistrat căderi extrem de mari de precipitații in perioade scurte din a treia decada a lunii iulie care au condus la formarea unor debite extrem de ridicate provocând pagube importante infrastructurii si localitatilor din județele Suceava si Botoșani.

 

Harta cantitatilor medii multianuale de precipitatii cazute în luna iulie 2003 în Ocoalele silvice din România

Luna iulie se caraterizeaza printr-o distribuție neuniforma a cantitatilor de precipitații determinata, in mare parte, de relief si de un gradient care scade de la vest la est. Valorile medii multianuale cresc de la campie la munte cu valori de circa 20 mm/100 m. Astfel zona cu precipitatiile cele mai reduse in luna iulie se afla in estul extrem al tarii (Delta Dunării - 30-40 mm), in Dobrogea, Bărăgan si estul Moldovei precum si in sudul Olteniei valorile medii multianuale fiind cuprinse intre 40 si 60 mm. In Câmpia de Vest media multianuala a precipitatiilor in luna iulie are valori de 50 - 90 mm. In zona montana precipitatiile medii multianuale depasesc 100 mm si ajung la valori de 140 - 150 mm in etajul molidului.

 

 

Harta deficitului/excesului de precipitatii înregistrat în luna iulie 2003 în Ocoalele silvice din România

Din reprezentarea cartografică a diferenței dintre precipitațiile înregistrate în luna iulie 2003 (Pi) și media multianuală a lunii iulie (Pm) se constată că in jumătatea de nord (cu excepția coltului de nord-vest al tarii) precipitațiile căzute au depasit cu 20 - 90 mm valoarea medie multianuala. Cele mai mari excedente s-au înregistrat in nord-estul tarii (D.S. Suceava, Botoșani, Iasi si Neamț). De asemenea valori excedentare s-au înregistrat in ocoalele silvice din D.S. Covasna, Caras Severin, Hunedoara, Cluj si Alba. In jumătatea de sud a tarii precipitațiile au fost deficitare in special in D.S. Prahova, Mehedinti, Dolj, Olt, Vâlcea, valorile deficitului fiind de 30 - 40 mm fata de media multianuala. In sudul Moldovei si nordul Dobrogei s-au înregistrat ușoare excedente fata de media multianuala acestea nedepasind insa 20 - 40 mm.



Harta cantitatilor relative de precipitatii (Pi/Pm) înregistrate în luna iulie 2003 în Ocoalele silvice din România

Calculul cantităților procentuale de precipitații înregistrate în luna iulie evidentiaza un mozaic de situații caracterizat prin zone întinse situate in estul tarii in care precipitatiile căzute au depasit cu 30 - 200% valorile medii multianuale. In D.S. Botoșani, Iași, Suceava, Bacău si Neamț precipitațiile din iulie 2003 au depasit cu 70-100% valorile medii multianuale ale acestei luni. In ocoalele silvice din sudul D.S. Vaslui, Vrancea si Tulcea s-au înregistrat de asemenea valori procentuale cu 40 - 80% mai mari decât media multianuala a lunii iulie. Situații similare s-au înregistrat in D.S. Covasna, Harghita, Alba, Caras Severin si in unele ocoale silvice din D.S. Hunedoara si Sibiu. Pe zone întinse din nord-vestul tarii, sudul Olteniei, Prahova si Ialomița precipitațiile căzute au reprezentat doar  30 - 50% din media multianuala.

Din analiza harții se constata ca in luna iulie depasirile cele mai semnificative s-au înregistrat in zona extracarpatica din estul si sud-vestul țării, influenta reliefului fiind mai puțin evidenta in distribuția precipitațiilor.

 

Harta indicelui standardizat al precipitatiilor (SPI) în luna iulie 2003 în Ocoalele silvice din România

Calculul indicelui standardizat al precipitațiilor pentru luna iulie pune in evidenta o situație excesiv de ploioasa in nord-estul tarii, moderat ploioasa in sudul Moldovei si nordul Dobrogei si in zone întinse din Transilvania. In zona de sud a tarii, in special in sudul Olteniei, Prahova si Maramures se evidentiaza câteva ocoale silvice in care regimul precipitațiilor a fost moderat secetos.

   

Harta indicelui standardizat al precipitatiilor (SPI) pe ultimele doua luni (iulie - iunie  2003) în ocoalele silvice din România

Calculul indicelui SPI2 pentru ultimele două luni evidențiază că seceta instalată la începutul sezonului de vegetație a continuat în aceleași regiuni. Din analiza hărții se constată că în ultimele 2 luni regimul precipitațiilor a fost excesiv de secetos (SPI = 2,5 … 2,9) în ocolul silvic Tulcea și în câteva ocoale silvice din D.S. Sălaj (O.s. Zalău, Almaș, Jibou, Ileanda), Maramureș (O.s. Somcuta Mare, Baia Mare, Tăuți Măgherăuș, Baia Sprie, Tg. Lăpuș, Gorșii Tibleșului și Strâmbu Băiuți), Cluj (O.s. Beclean, Dej, Gherla).

In aproape toate ocoalele silvice din Transilvania, din nordul Moldovei la est de Siret (D.S. Botoșani, Iași, Neamț și Bacău) și din sud - estul țării (D.S. Ialomița, Tulcea și Constanța) ultimele două luni au fost extrem de secetoase (SPI = 2 … 2,4).

Un regim al precipitațiilor foarte secetos s-a înregistrat în ultimele două luni în tot vestul Moldovei, Carpații Meridionali, Câmpia Vlăsiei și în cea mai mare parte din Banat.

Numai în sudul Banatului (zona montană) și în Oltenia regimul precipitațiilor în ultimele două luni a fost moderat secetos și doar local în aceste regiuni a fost aproape normal (O.s. Reșița, Văliug, Anina, Nera, Bozovici, Păltiniș din D.S. Caraș Severin). De remarcat că seceta instalată în ultimele două luni a determinat apariția unor arii foarte întinse, încadrabile în același regim de umiditate și o trecere gradată de la un regim moderat secetos în sud-vestul țării către un regim excesiv de secetos spre nord-vest și sud-est.

 

Harta indicelui standardizat al precipitatiilor (SPI) pe ultimele trei luni (iulie-iunie -mai 2003) în ocoalele silvice din România

Regimul precipitațiilor in perioada mai -iulie care pentru anul 2003 a coincis cu prima parte a sezonului de vegetație, a avut următoarele caracteristici :

Excesiv de secetos în ocoalele silvice Tauti Magheraus, Baia Sprie, Baia Mare, Tg. Lapus, Somcuta Mare si Borlesti (D.S. Satu Mare);

Extrem de secetos în majoritatea ocoalelor silvice din D.S. Satu Mare, Maramures, Salaj si Bihor, coltul de nord - vest al tarii înregistrând cea mai severa seceta din ultimii 30 ani. De asemenea un regim extrem de secetos al precipitațiilor căzute in ultimele 3 luni s-a înregistrat in ocoalele silvice din Câmpia Transilvaniei (Medias, Dumbraveni, Agnita) precum si in ocoalele silvice din clisura Dunarii (Orsova, Băile Herculene) si din centrul Dobrogei (O.s. Harsova, Basarabi si Baneasa). Pe arii întinse din Câmpia Transilvaniei, Podișul Transilvaniei si in depresiunile intramontane Brasov - Covasna regimul preciitatiilor pe ultimele 3 luni s-a caracterizat ca fiind foarte secetos. Aeeasi caracteristica au avut-o si precipitațiile înregistrate in ultimele 3 luni in Carpatii si Subcarpatii de Curbura si in toata Câmpia Romana la est de Olt.

In majoritatea regiunilor tarii regimul precipitațiilor  in prima parte a sezonului de vegetație a avut caracteristica moderat secetos.

Un regim aproape normal al precipitațiilor pe ultimele 3 luni s-a înregistrat numai in jumătatea de nord a Moldovei (cu excepția bazinului mijlociu inferior al Bistriței in care a fost moderat secetos - foarte secetos) si in  sud-vestul tarii in special in zona montana din D.S. Caras Severin, Hunedoara.

 

Harta indicelui standardizat al precipitatiilor (SPI) pe ultimele 6 luni în ocoalele silvice din România

Analiza distribuției valorilor SPI6 pe harta României pune în evidență o arie foarte întinsă pe toată zona centrală a țării și în nord - vest cu un regim al precipitațiilor extrem de secetos - foarte secetos. Se evidentiaza o arie foarte întinsa in nord-vestul tarii in care in toate ocoalele silvice regimul precipitațiilor căzute in ultimele 6 luni se caracterizează ca fiind extrem de secetos. La periferia acestei zone pe o arie foarte larga cuprinzând D.S. Maramures, Salaj, Bihor, Cluj, Mures, Sibiu, Brasov si Valcea, regimul precipitațiilor pe ultimele 6 luni a fost foarte secetos ceea ce a determinat scăderea excesiva a debitelor cursurilor de apa, multe dintre ele înregistrând recorduri in materie.  Seceta din aceasta parte a tarii reprezintă un fenomen rar, aceasta zona aflandu-se la periferia estica a unei zone extrem de secetoase care a cuprins întregul bazin al Dunării si vestul Europei. Au fost evidențiate alte trei regiuni in care regimul precipitațiilor in ultimele 6 luni  a fost foarte secetos si acestea sunt :

- Clisura Dunarii si sudul Olteniei (O.s. Orsova, Baile Herculane, Tr. Severin, Simian, Juiana, Vanju Mare, Calafat, Perisor si Sadova)

- Subcarpatii de Curbura si nordul Câmpiei Romane - ocoalele silvice Slanic, Valeni, Maneciu, Nehoiasu, Cislau, Parscov, Vintila Voda, Rm. Sarat, Tisau, Buzau, Ploiesti, Ueziceni, Racari si Bolintin

- estul Bărăganului si centrul Dobrogei - ocoalele silvice Slobozia, Brăila, Casimcea, Urziceni si Basarabi.

Pe arii foarte extinse situate la periferia acestor zone si cuprinzând practic întreg Ardealul si sudul tarii, regimul precipitațiilor in ultimele 6 luni a fost moderat secetos

 Zonele din tara in care regimul precipitațiilor a fost aproape normal se afla in Moldova si numai local in Munții Banatului si in sudul tarii in D.S. Olt si Argeș.

Aceasta analiza pune in evidenta riscul apariției unor incendii de pădure in toate zonele menționate ca având un regim  al precipitațiilor foarte secetos - extrem de secetos impunându-se masuri severe de prevenire a incendiilor.



Indicele standardizat al precipitațiilor pe ultimele 12 luni 2003 în ocoalele silvice din România

Pe baza măsurătorilor făcute in rețeaua de monitorizare a secetei s-au calculat indicii standardizați ai precipitațiilor pentru ultimele 12 luni (din august 2002 - iulie 2003). Analiza harții pune in evidenta 3 zone caracterizate astfel :

- o zona situata in sudul Moldovei si nordul Dobrogei in care regimul precipitațiilor in ultimele 12 luni a fost foarte ploios - excesiv de ploios

- o zona întinsa in interiorul arcului carpatic in care regimul precipitațiilor in ultimele 12 luni a fost moderat secetos - excesiv secetos. Se remarca in aceasta zona ocoalele silvice Cluj, Gherla, Gilau, Ludus, Sibiu, Saliste, Agnita, Intorsura Buzaului, Teliu, Nehoiasu, Nehoiu,  Homorod, Baraolt, Maierus, Codlea in care ultimele 12 luni au avut un regim al precipitațiilor foarte secetos, ceea ce a determinat  scăderea excesiva a rezervei de apa din sol si un risc foarte ridicat de apariție a uscărilor in plantațiile tinere si incendiilor, mai ales in pădurile de rasinoase. Local, si in alte ocoale din zona montana regimul precipitațiilor a avut caracterizări similare. Remarcam de asemenea ocoalele silvice  din Clisura Dunarii si sudul Olteniei, situate in imediata vecinătate a Dunării in care regimul precipitațiilor a fost foarte secetos.

- in restul teritoriului, regimul precipitațiilor pe ultimele 12 luni a fost aproape normal.

Facem insa mențiunea ca atât in anul 2002 cat si in prima parte a anului 2003 precipitațiile căzute, au fost înregistrate după perioade îndelungate de 2 - 3 sapatamani de călduri excesive, adesea căderile de precipitații având caracter torențial cu consecințe grave (inundații locale, infiltrații reduse).


 

Evapotranspiratia

Evapotranspirația potențială înregistrată în luna iulie a avut valori maxime in sudul tarii (D.S. Teleorman, Bucuresti, Ialomita, Constanta) unde a depasit frecvent 120 - 130 mm. Local, O.s. Slobozia, Tr. Magurele, Fetesti ETP a avut valori de peste 150 mm. De asemenea valori ridicate ale evapotranspiratiei potențiale s-a înregistrat in nordul D.S. Botoșani, in Câmpia Transilvaniei - O.s. Dej si in Depresiunea Hategului (o.s. Hateg, Retezat). Valorile cele mai mici ale evapotranspiratiei potențiale 50 - 80 mm s-au înregistrat in zona montana si in sud-vestul tarii. In restul teritoriului evapotranspiratia potențiala a avut valori cuprinse intre 90 si 120 mm.



Harta rezervei de apa din sol pentru luna iulie 2003 în ocoalele silvice din România

Precipitațiile efective (P - ETP) înregistrate în luna iulie 2003 au pus in evidenta valori negative in sudul tarii si Dobrogea (-30 - -100 mm) si in vestul tarii (-30 - -50 mm). In zona montana precum si in Moldova si Transilvania rezerva de apa din sol s-a imbogatit in luna iulie cu 50 - 90 mm.

 

Simularea evoluției indicilor standardizați ai precipitaților calculați pentru ultimele 2 - 3 și respectiv 6 luni în urmă (din iulie)  în 5 ipoteze de prognoză

            - Ipoteza 1 - Precipitațiile anticipate pentru luna august reprezintă 50% din media multianuală a lunii august.

            Calculul indicelui SPI2 in aceasta ipoteza evidentiaza următoarele regimuri de umiditate în ecosistemele forestiere din România :

            Extrem secetos în nord-vestul țării, D.s. Maramures, Satu Mare, in sudul tarii D.s. Mehedinti - O.s. Tr. Severin, Jiana, Simiam, Vanju Mare, D.s. Dolj - o.s. Segarcea, Sadova, Craiova si in nordul Câmpiei Romane - O.s. Urziceni, Ploiesti.

            Foarte secetos în nord-vestul tarii, Oltenia, Subcarpatii de Curbura si sudul Transilvaniei.

            SPI3 va arăta următoarele regimuri de umiditate în ecosistemele forestiere din România :

            Excesiv secetos pe arii extinse din nord-vestul tarii (D.S. Satu Mare, Maramures si Salaj), in sudul Olteniei, în estul Bărăganului, Subcarpatii de Curbura si sudul Transilvaniei.

            Extrem de secetos în tot sudul tarii si al Dobrogei, in Transilvania si Câmpia de Vest.

            Foarte secetos pe arii extinse la periferia acestor zone, in special in vestul tarii, centrul Transilvaniei si sudul Moldovei

            Moderat secetos - aproape normal în jumătatea de nord a Moldovei, în Munții Apuseni si Munții Banatului.

            SPI6 va arăta un regim extrem de secetos în toata zona de nord-vest a tarii, , foarte secetos în toata Transilvania si sud -estul tarii, moderat secetos - aproape normal în jumătatea de nord a Moldovei , Oltenia și Banat.

            In aceasta ipoteza de prognoza riscul incendiilor se apreciază ca fiind foarte ridicat in D.S. din nord-vestul tarii, sudul Transilvaniei, Clisura Dunării si Subcaraptii de Curbura.

            - Ipoteza I1 - Precipitațiile anticipate pentru luna august reprezintă 75% din media multianuală a lunii august

            SPI2 va arăta un regim foarte secetos în sudul Olteniei, nordul  Câmpiei Romane si nord-vestul tarii. In restul teritoriului regimul precipitațiilor va fi moderat secetos in Transilvania, Muntenia si Dobrogea si moderat ploios in nordul Moldovei..

            SPI3 va arăta un regim extrem de secetos în nord-vestul tarii si sudul Olteniei si sudul Transilvaniei, foarte secetos pe arii extinse la periferia acestor zone cuprinzând practic toata Transilvania, Muntenia si Dobrogea, moderat secetos in rest si aproape normal in zona montana si nordul Moldovei.

            SPI6 va arăta un regim extrem de secetos în nord vestul tarii si in estul Bărăganului, foarte secetos în nord vestul tarii, centrul Transilvaniei, Subcaraptii de Curbura si nordul Câmpiei Romane, moderat secetos pe arii extinse in toata tara inclusiv in zona montana cu exceptia Muntilor Banatului si nordului Moldovei.

- Ipoteza II1 - Precipitațiile anticipate pentru luna august reprezintă 100% din media multianuală a lunii august

SPI2 va arăta un regim aproape normal în toata țara cu excepția jumatatii de nord a Moldovei in care va fi moderat - ploios, excesiv ploios.

SPI3 va arăta un regim  excesiv de secetos in sudul Olteniei, extrem de secetos in sudul Olteniei, sudul Câmpiei Romane si in nord - vestul tarii,  foarte secetos în toata jumătatea de sud a tarii, nord - vestul tarii si sudul Transilvaniei. In restul teritoriului se estimează ca regimul va fi moderat secetos - aproape normal si moderat ploios in nord-estul tarii.

SPI6 va arăta un regim extrem de secetos in nord - vestul tarii, foarte  secetos pe arii mult mai extinse din nord - vest si Centrul Transilvaniei, precum si in Subcarpatii de Curbura, estul Bărăganului si sudul Olteniei. In restul teritoriului se estimează un regim moderat secetos - aproape normal.

            - Ipoteza 1V - Precipitațiile anticipate pentru luna august reprezintă 125% din media multianuală a lunii august

SPI2 va arăta un regim aproape normal, moderat ploios in toata tara si chiar foarte ploios in Moldova si nordul Dobrogei..

SPI3 va arăta un regim  foarte secetos în nord-vestul țării, sudul Olteniei, moderat secetos pe arii mai largi din nord-vestul tarii, sudul Transilvaniei, Oltenia, nordul Campiei Romane si sudul Dobrogei. In restul tarii regimul precipitațiilor se estimează aproape nomal - moderat ploios in nord - estul tarii.

SPI6 va arăta un regim foarte secetos în nord -vestul țării, sudul Transilvaniei, estul Baraganului si local in nordul Campiei Romane, moderat secetos in Transilvania, Carapatii Meridionali, Subcarapatii de Curbura, Bărăgan si Dobrogea, aproape normal in Moldova, sud vestul tarii si in Oltenia.

            - Ipoteza V - Precipitațiile anticipate pentru luna august reprezintă 150% din media multianuală a lunii august.

SPI2 va arăta un regim aproape normal în Muntenia, Carpatii Meridionali, Transilvania si nord-vestul țării, moderat ploios - foarte ploios in Banat si Câmpia de Vest, Carpatii Meridioanali, precum si in Moldova si Dobrogea. 

SPI3 evidentiaza un regim  extrem de secetos - foarte secetos in ocoalele silvice din Clisura Dunării si sudul Olteniei, moderat secetos in nord-vestul tarii, sudul Olteniei si sudul Câmpiei Romane, precum si in estul Bărăganului si Dobrogea. In nord-estul tarii acest indice va arata un regim moderat ploios - foarte ploios.

SPI6 indică un regim foarte secetos în nord-vestul țării și in câteva puncte din nordul Câmpiei Romane si estul Bărăganului, moderat secetos pe arii extinse din nord-vestul tarii, centrul Transilvaniei si sud-estul tarii.

            Din analiza prezentata se constata ca si in ipotezele 3, 4 si 5 in care regimul precipitațiilor anticipat in luna august 2003 ar depasi cu pana la 50% valorile medii multianuale ale lunii august seceta persista in nord-vestul extrem al tarii, in Transilvania si in partea de sud-est a României. Cea mai plauzibila ipoteza de prognoza ramane insa ipoteza 1 care evidentiaza ca si in luna august vegetația forestiera se va confrunta pe arii extrem de întinse, in special in nord vestul tarii, sudul Transilvaniei (inclusiv in Carpatii Meridionali) si sudul Munteniei cu secete extrem de pronunțate care vor determina pierderi importante in culturile tinere si riscuri foarte ridicate a apariție a incendiilor.

 

 

 

Întocmit,                                      Procesare date,                                            Responsabil site,

Dr. ing. Ion BARBU                     Dr. ing. Ionel POPA                                      Ing. Marius TEODOSIU

 

 

 

 

 
index