Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Servicii | Link-uri utile

Copiere articol

 

           

Introducere

 

În cursul anului 1998, în cadrul Stațiunii Experimentale de Cultura Molidului Câmpulung Moldovenesc, activitatea s-a desfășurat pe două coordonate distincte: cercetare științifică și producție silvică.

Cercetarea științifică a vizat:

- obiective cu caracter fundamental și aplicativ privind gospodărirea ecosistemelor montane și a culturilor de rășinoase instalate în afara arealului natural;

                - diseminarea rezultatelor cercetărilor în cadrul Ocolului silvic experimental Tomnatic și în alte unități ale Regiei Naționale a Pădurilor;

                - efectuarea de studii de impact asupra mediului la solicitarea diverșilor beneficiari.

                Cercetarea științifică s-a desfășurat în cadrul a 8 teme în responsabilitatea proprie a stațiunii. De asemenea a fost efectuat un studiu de impact asupra mediului.

                Dintre temele în responsabilitate, 6 au avut ca sursă de finanțare bugetul special pentru cercetare, celelalte două beneficiind de finanțare directă de către Regia Națională a Pădurilor. Două dintre temele în responsabilitate și-au încheiat ciclul de cercetare în cursul anului 1998, finalizându-se cu recomandări tehnice pentru producție.

                Subiectele principalelor teme au fost: metode noi de depistare, prognoză și avertizare a combaterii dăunătorilor fructificației laricelui din rezervații de semințe; fundamentarea managementului cinegetic modern; dinamica structurală a ecosistemelor de pădure de la limita altitudinală de vegetație pentru menținerea echilibrului ecologic; conducerea proceselor de regenerare naturală în arborete de molid și de amestec afectate în  mod repetat de diverși factori dereglatori (vânt, zăpadă, insecte, poluare); gospodărirea culturilor de rășinoase instalate în afara arealului; dinamica depunerilor minerale din atmosferă și nutriția speciilor de arbori în principalele ecosisteme forestiere; impactul produs de vânt și zăpadă asupra pădurilor de rășinoase din zonele expuse; estimarea și prognoza producției și productivității arboretelor de molid vătămate de cervide.

                In cadrul lucrărilor la temele de cercetare, în anul 1998 au fost amplasate 600 suprafețe experimentale cu caracter temporar după cum urmează: în unități amenajistice din Ocolul silvic experimental Tomnatic 200 suprafețe și în alte ocoale silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - 400 suprafețe. Totodată s-au continuat măsurătorile privind parametrii climatici în pădurile de limită din cadrul staționarului ecologic “Călimani”.

                Transferul rezultatelor cercetării în producție s-a realizat mai ales în cadrul bazei experimentale - Ocolul silvic Tomnatic (în care, practic, fiecare temă din programul anului 1998 a avut experimentări) și în cadrul altor unități din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor.

                În ceea ce privește activitatea de producție a Ocolului silvic Tomnatic, lucrările efectuate au fost cotate la parametri tehnologici corespunzători, iar din punct de vedere valoric planul de producție a fost depășit cu 23%.

 

 

Sus


Copyright Stațiunea Experimentală de Cultura Molidului. Toate drepturile rezervate.