Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Servicii | Link-uri utile

Copiere articol

 

 

Conducerea proceselor de regenerare naturală în arborete de molid și de amestec afectate în mod repetat de diverși factori dereglatori (vânt, zăpadă, insecte, poluare)

 

Radu Cenușă

 

           

Problema regenerării arboretelor din Bucovina a preocupat generații de silvicultori, începând cu anul 1786, anul primelor lucrări de amenajare a pădurilor de munte din zona Ocolului silvic Iacobeni (Ciobanu, P., 1963). In fundamentarea și aplicarea diferitelor tratamente au existat variate poziții și experimente, în  raport cu evoluția generală a economiei, (deschiderea de căi de transport, modalități de desfacere a produselor lemnoase, prețul lemnului) și cu mijloacele aflate la îndemâna specialiștilor pentru realizarea unei structuri cât mai corespunzătoare producției de lemn cu cheltuieli cât mai reduse (Ciobanu, P., 1963, Ichim, R., 1988). Din analizele istoriografice reiese că în  pădurile Bucovinei a fost aplicată o gamă completă de tratamente, de la tăierile rase pe suprafețe mari, într-un număr extrem de extins de variante, în  funcție de condițiile locale și de pasiunea și priceperea silvicultorului. Lucrările științifice apărute ulterior, au pus în  evidență atât avantajele cât și dezavantajele aplicării tratamentelor precum și implicațiile  pe termen mediu și lung asupra stabilității și productivității arboretelor (Scharbert, F., 1935, Ciobanu, P., 1963, Ichim, R., 1988).

Faptul că a existat o nesincronizare  între ritmul exploatării și ritmul regenerării a avut implicații negative asupra productivității pădurilor. S-a recurs la acest scurt demers istoric, întrucât la ora actuală, multe suprafețe de păduri atât din etajul amestecurilor de fag cu rășinoase cât și din etajul molidului prezintă o situație asemănătoare, datorită unor reprize repetate de doborâturi de vânt (uneori chiar 2-3/an).

                După cum s-a arătat în  referatul parțial din anul 1997, procesul semipermanent de rărire are implicații de ordin ecologic, silvicultural și auxologic. Totodată se subliniază faptul că pe termen scurt, implicațiile de ordin administrativ și economic sunt foarte accentuate: (1) pe plan administrativ este extrem de diferit de pus în  valoare și apoi de comercializat o cantitate relativ redusă de masă lemnoasă, ca produs accidental, rezultată de pe aceeași unitate amenajistică, cu o frecvență de cel puțin o dată pe an și (2) pe plan economic în  primul rând pentru faptul că lemnul este vândut ca produs accidental și nu ca produs principal, se pot înregistra pierderi. Pe termen mediu, pierderile sunt mai sporite întrucât se produce o “decapitalizare” continuă a pădurii (în  cazul arboretelor neexploatabile și preexploatabile).

Pe termen lung, pierderile economice sunt și mai substanțiale, întrucât un arboret cu consistență redusă va produce o cantitate redusă de masă lemnoasă. Prezenta temă, își propune să găsească o gamă de mijloace amenajistice și silvotehnice, pentru ca aceste pierderi să fie diminuate, regenerările declanșate să fie valorificate la nivel optim, constituind structuri inițiale de mai importanță în  creșterea stabilității. După cum se cunoaște, “Normele tehnice de alegere și aplicare a tratamentelor” din anul 1988 au urmărit în  principal “evitarea dezgolirii solului”, adică asigurarea permanenței pădurilor și a funcțiilor de protecție și producție. Prin situațiile create, ca urmare a acestor doborâturi de vânt, uneori natura acționează într-un ritm mai rapid decât omul, prin tratamentele alese (lucrări de conservare, tăieri grădinărite, tăieri cvasigrădinărite). In acest caz este necesară o repliere a tacticilor de regenerare pentru a se minimiza pierderile economice și de stabilitate. In primii doi ani ai ciclului de cercetare lucrările au vizat determinarea informațiilor cantitative de teren, care în final să conducă la elaborarea unor linii directoare ce vor fi utilizate la reactualizarea tehnologiilor de regenerare a arboretelor vătămate în mod repetat de factori biotici și abiotici.

               

Având în vedere cerințele formulate de către beneficiar, în cursul anului 1998 au fost abordate următoarele lucrări:

1. Documentare asupra lucrărilor efectuate în ultimul secol în arborete din Bucovina și efectele lor asupra stabilității și productivității actuale a pădurilor

2. Analiza factorilor staționali și de arboret ce au condus la declanșarea regenerării naturale

3. Analiza suprafețelor cu regenerare naturală din zonele studiate pe bază de amenajamente

4. Analiza morfometriei ochiurilor în U.P. VI Haita, Ocolul silvic Vatra Dornei.

               

Lucrările efectuate în cursul anului 1998 au vizat următoarele aspecte:

1. Analiza efectelor aplicării diferitelor tratamente în pădurile de amestec și de molid din Bucovina.

2. Determinarea ponderii unor factori microstaționali în declanșarea  și menținerea regenerării naturale.

3. Stabilirea unor parametri morfologici și funcționali ai regenerării și arboretului rămas.

4. Stabilirea unor elemente privind fundamentarea oportunității menținerii sau eliminării regenerării naturale, a modului de intervenție pentru îmbunătățirea structurii calitative și cantitative a semințișurilor.

               

Pentru a se face recomandări în cunoștință de cauză privind modul de conducere a proceselor de regenerare declanșate ca urmare a acțiunii repetate a factorilor dereglatori, a fost necesară o retrospectivă bibliografică a lucrărilor de acest gen, aplicate până în prezent, în regiunea studiată. Acest studiu s-a impus cu atât mai mult, cu cât există o experiență destul de bogată în domeniu, întrucât arboretele au fost afectate în mod repetat de către doborâturile de vânt.

                Din scurta trecere în revistă a unor idei și rezultate obținute în regenerarea naturală a arboretelor din Bucovina se pot desprinde câteva aspecte:

1. Încă de la începutul exploatării pădurilor virgine din zonă, pe lângă tratamentul tăierilor rase și a extragerilor cu caracter de grădinărit primitiv, s-a urmărit și aplicarea altor tratamente : succesive și progresive la margine de masiv, rase la margine de masiv, succesive și progresive, grădinărite etc. Noi și noi experimentări au avut la bază două principale particularități ale pădurilor bucovinene: marea capacitate de regenerare naturală, riscul ridicat la doborâturi de vânt.

                Din păcate, deși pe teren s-au declanșat unele experimente, din cauza manifestării semipermanente a unor catastrofe, nu a existat o continuitate în conducerea și urmărirea acestora.

2. In ultimele decenii, pe fondul unei diminuări a stabilității tot mai multe arborete de molid și de amestec sunt afectate de vânt și zăpadă prin doborâturi și rupturi izolate (frecvența putregaiului de rădăcină și de tulpină este destul de ridicată) cu o frecvență foarte mare (1-1,5 ori/an). Acest fapt comportă un întreg complex de implicații (ecologice, silviculturale, amenajistice, economice) concretizate în: rărirea continuă a arboretului (are riscul efect de “carie”) prin lărgirea ochiurilor; instalarea regenerării naturale

- creșterea daunelor produse prin exploatarea lemnului

- amplificarea riscului de doborâturi de vânt.

            Aceste implicații îl obligă pe silvicultorul practician să intervină de obicei “după doborâturile de vânt”, constrângându-l la o expectativă dictată de recoltarea produselor accidentale. Faptul este extrem de important căci, în acest mod nu se poate aplica o concepție clară de redresare ecologică, de valorificare a regenerării naturale și de creștere a stabilității arboretelor. În acest context este necesar a se da mai multă libertate în intervenție silvicultorului, pornindu-se de la următoarele criterii de optimizare: valorificarea regenerării naturale; creșterea capacității productive a stațiunii sub raport calitativ și cantitativ; realizarea unor structuri viitoare, mai stabile și mai productive.

                Pentru optimizare, la îndemâna sa stau două mari categorii de lucrări grupate în cadrul unui anumit tratament: extragerea generației mature de arbori - specifică ca mod și intensitate și stimularea dezvoltării semințișurilor. In acest stadiu al cercetărilor se poate afirma că există o gamă largă de tratamente cu multe variante tehnologice, susceptibile a soluționa problema, cu condiția acordării unei mai mari libertăți de acțiune a specialiștilor, în ceea ce privește intensitatea intervențiilor. Nu trebuie de loc neglijat faptul că țelul de bază este obținerea unui viitor arboret cu o structură cât mai stabilă și mai adecvată funcției atribuite.

                In vederea stabilirii influenței factorilor staționali și de arboret asupra regenerării naturale, în arborete afectate de factori perturbatori s-a procedat la analiza statistică a arboretelor cu regenerare naturală din 6 ocoale silvice situate în zone bioclimatice relativ diferite, Ocolul silvic Tomnatic, Ocolul silvic Vama, Ocolul silvic Pojorâta și Ocolul silvic Moldovița din bazinul Moldovei, Ocolul silvic Vatra Dornei și parțial Ocolul silvic Coșna (U.P. I Teșna și U.P. II Cucureasa) din bazinul Dornelor, investigațiile cuprinzând un număr de 893 unități amenajistice.

                Criteriile pentru analiza statistică au fost: vârsta mai mare de 60 de ani; consistența sub nivelul de 0,7; tăieri de produse accidentale cu un volum mai mare de 2,5 m3/an/ha; regenerarea naturală declasată.

                Au fost cercetate sub raport statistic arboretele cu regenerare naturală cu scopul de a se pune în evidență influența diverșilor factori staționali și de arboret asupra procesului complex de rărire-regenerare. S-a realizat o sortare unităților sub raport cu intensitatea volumului de material lemnos pus în valoare, rezultat din tăieri de produse de igienă și accidentale. Suprafața care a răspuns criteriilor de analiză este 11.247 ha adică 15,5 % din suprafața totală a ocoalelor cercetate. Pentru fiecare unitate procentul este de 6 % Ocolul silvic Coșna, 11,3 % Ocolul silvic Moldovița, 17,8 % Ocolul silvic Tomnatic, 18,3 % Ocolul silvic Vama și 10,4 % Ocolul silvic Vatra Dornei.

                Datele au fost prelucrate și sintetizate în raport cu factorii staționali (tip de stațiune, tip de pădure, tip de sol, altitudine, expoziție, formă geomorfologică, tip de litieră, pantă), factori de arboret (grupa funcțională, vârsta arboretului matern, vârsta semințișului). Cu titlu de exemplu, în figura 1 se prezintă relația dintre diversitatea și productivitatea caracteristice tipurilor de pădure și capacitatea de suport pentru regenerarea naturală.

 

                Ca indicator al vulnerabilității la factori de stres, al diferiților parametrii staționali  și de arboret a fost ales modul de grupare a semințișului, pornind de la premisa că o regenerare în ochiuri mijlocii și mari, respectiv în grupe, pâlcuri mici și mari, este rezultatul acțiunii repetate a factorilor perturbatori. Analiza globală a influenței diferiților factori asupra procentului suprafeței cu regenerări naturale precum și asupra modului de grupare a semințișurilor, pun în evidență pe de-o parte o serie de aspecte cunoscute și aplicate de practica silvică, iar pe de altă parte aspecte ce trebuie luate în considerare într-o nouă ediție a normativelor tehnice de alegere și aplicare a tratamentelor. In acest context se pun în evidență următoarele elemente: pe stațiuni favorabile, unde regenerarea se produce cu o viteză ridicată se pot face intervenții mai puternice pentru punerea în valoare a acesteia; nu în toate cazurile semințișul instalat poate fi pus în valoare; lucrările de conservare după modul cum sunt concepute nu-șipot îndeplini scopul de a asigura dezvoltarea nucleelor de regenerare.

In ceea ce privește mărimea și forma  ochiurilor în parcela investigată (u.a. 24, U.P. VI Haita, Ocolul silvic Vatra Dornei) s-au inventariat ochiuri cu dimensiunile minime de 11 x 15 m (518 m2) de formă eliptică, orientată cel mai frecvent cu diametrul maxim pe linia de cea mai mare pantă. Dimensiunile maxime au fost de 25 x 32 m (2513 m2). Distanța minimă între două ochiuri apropiate a fost de 16 m iar distanța maximă de 36 m. S-a constatat că în morfometria ochiurilor, un rol important îl joacă microrelieful. Vârsta ochiurilor, determinată după vârsta maximă a puieților și reacția auxologică a arborilor de margine, a fost cuprinsă între 14 și 22 de ani, iar procentul de acoperire cu semințiș a fost între 45% și 100%. Nu s-a constatat încă o corelație între numărul de cioate și mărimea ochiului, întrucât chiar în cazul arboretelor echiene desimea prezintă o variabilitate spațială destul de accentuată, iar cioatele mai vechi de 10 ani nu mai pot fi depistate.

                Pentru o analiză a cronologiei unor ochiuri de semințiș s-au făcut determinări asupra vârstei semințișurilor și asupra creșterii acestora atât în înălțime cât și în diametru. S-a constatat că într-un ochi pot să existe 3-4 generații de puieți, cu condiția ca aceste ochiuri să fie suficient de mari. In general puieții au o mai mare plasticitate la schimbarea condițiilor de iluminare ce se identifică pe curbele cumulate cu punctele de inflexiune. Astfel se pot constata trei puncte de inflexiune peste care se suprapun noi generații de puieți (figura 1).

În condițiile actuale, când se constată o expansiune a perceptelor silviculturii durabile, apropiate de natură, se pune un accent deosebit pe valorificarea potențialului regenerării naturale. Acest fapt, presupune o reacție rapidă din partea silvicultorului, care trebuie să-și dozeze nivelul cantitativ și calitativ al lucrărilor, pentru a evita situația în care de foarte multe ori este pus, de a interveni numai pentru a extrage produse accidentale. Cercetările au pus în evidență bogăția regenerărilor naturale atât în amestecuri cât și în molidișuri pure în raport cu vârsta, cu gradul de rărire și cu nivelul de dezvoltare a semințișurilor.

 

 

Sus


Copyright Stațiunea Experimentală de Cultura Molidului. Toate drepturile rezervate.