Copiere articol

 

Cercetări privind reconstrucția ecologică a arboretelor de rășinoase din afara arealului natural al acestora

 

Ion Barbu

 

 

Crearea unor întinse culturi de rășinoase în afara arealului lor natural a constituit la început o necesitate economică, iar mai târziu o modă justificată cu argumente științifice. În Europa Centrală, mai ales pe teritoriul Germaniei, culturile de rășinoase în afara arealului lor natural s-au instalat masiv încă de la începutul secolului al XIX-lea, în stațiuni foarte diverse, dar în general pe locul fostelor păduri de foioase amestecate. În țara noastră, primele culturi de rășinoase în afara arealului s-au instalat la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Instalate în condiții staționale de bonitate mijlocie și superioară, aceste culturi au avut o dezvoltare bună și au constituit primele modele, pe baza cărora s-a început extinderea rășinoaselor pe scară largă.

Moda culturilor de rășinoase în afara arealului a continuat până la sfârșitul anilor ‘80, când atât în Europa cât și în România și-a făcut apariția un nou concept de silvicultură - "silvicultura ecologică" - cu obiectiv prioritar revenirea la compoziția, structura și funcționalitatea formațiilor naturale.

Tema se află în primul an de cercetare și este o consecință firească a unor programe de cercetare, proiectare și extindere în producție a culturilor de rășinoase, fundamentate pe prognoze liniare privind creșterea consumului de lemn de mici dimensiuni cu utilizări în industria celulozei și hârtiei și pentru obținerea colofoniului.

 

Obiectivele principale ale prezentei cercetări sunt:

- identificarea stării actuale a culturilor de rășinoase instalate în afara arealului în țara noastră pe zone și subzone de vegetație;

- identificarea dezechilibrelar ecologice induse de condițiile climatice și edafice specifice și stabilirea tipurilor de stațiuni în care culturile de rășinoase se dezvoltă nemulțumitor și în care sunt necesare măsuri speciale de reconstrucție ecologică;

- creșterea și dezvoltarea actuală a culturilor de rășinoase, comparativ cu modele care au stat la baza fundamentării programelor de extindere și stabilirea corecțiilor necesare;

- prognoza evoluției culturilor și evaluarea riscurilor în gospodărirea acestora în perioada rămasă până la sfârșitul ciclului de producție stabilit pentru fiecare cultură în parte;

- oportunitatea continuării acțiunilor de extindere a rășinoaselor, cu precizarea mai detaliată a factorilor limitativi;

                - experimentarea și stabilirea unor tehnici și tehnologii specifice de conducere a acestor culturi, în vederea îmbunătățirii stării lor de vegetație, a creșterii stabilității și rezistenței la acțiunea factorilor abiotici și biotici vătămători.

Pe baza prelucrării datelor din 8 filiale teritoriale s-a calculat frecvența numărului de culturi instalate, pe etaje (zone) de vegetație și pe specii. Din totalul culturilor analizate, 21 % se află în zona de stepă și silvostepă, fiind constituite aproape în exclusivitate din pin (pin silvestru și pin negru). În zona forestieră se află restul de 79 % din culturile de rășinoase analizate, iar în subzona cerului și a gârniței (FD1) 67 dintre culturile analizate, ceea ce reprezintă 2 % din total. Specia cultivată: pinul silvestru și pinul negru. În subzona stejarului și gorunului (FD2) se află    12 % din totalul culturilor analizate. Pinii sunt dominanți în 183 culturi, iar molidul în 65 dintre culturile instalate în FD2.

În FD3 (subzona amestecurilor de fag cu gorun și subzona fagului) se află cantonate cea mai mare parte (62 %) dintre culturile investigate. De altfel, majoritatea recomandărilor de extindere a culturilor de rășinoase vizau pădurile slab productive și degradate din FD3. Sub raportul speciilor introduse, în acest etaj de vegetație molidul este dominat sau pur în 749 suprafețe (58 %), laricele și duglasul în 162 și respectiv 154 suprafețe (câte 13 %), bradul în 125 de suprafețe (10 %) și pinul în 90 suprafețe, adică 6 %. În FD4 și FD1 numărul total al culturilor luate în evidență până în prezent este de 61 (cca. 4 % din total), specia introdusă fiind molidul.

De altfel, așa cum este cunoscut, culturile de rășinoase din acest etaj de vegetație se comportă în general bine, fără a pune probleme deosebite sub raportul compatiblității staționale. Din prelucrarea statistică parțială a datelor centralizate de la 9 filiale teritoriale și din 54 ocoale silvice, cu aproape 2000 culturi în vârstă de 1-40 ani, se desprind câteva concluzii provizorii. În tabelul nr. 1 sunt sintetizate frecvențele (%) culturilor sub raportul vitalității și stării de vegetație pe etaje fitoclimatice și pe specii.

 

Tabelul 1. Frecvența culturilor investigate în raport cu etajul fitoclimatic, specia dominantă de rășinoase și starea de vegetație (rezultatele anchetei-chestionar la 54 ocoale silvice, 9 filiale teritoriale)

 

Etaj fitoclimatic

Specia dominantă

Culturi investigate

Frecvența (%) culturilor în funcție de starea de vegetație

N

%

Luxuriantă

 

Foarte activă

Activă

(normală)

Lâncedă

(slabă)

Stepă

Pi

294

100

0

15

9

76

Silvostepă

Pi

135

100

0

2

17

81

FD1

Mo

2

100

0

0

0

100

Pi

67

100

0

0

51

49

FD2

Pi

183

100

0

0

93

7

Mo

65

100

0

6

94

0

FD3

Mo

749

100

0

4

94

2

La

162

100

0

0

100

0

Du

154

100

2

0

97

1

Br

125

100

1

0

97

2

Pi

90

100

0

16

82

2

FD4

Mo

49

100

0

0

82

0

FH1

Pi

3

100

0

0

100

0

Mo

9

100

0

0

100

0

 

Analizând numeric datele din tabelul nr. 1 se constată evident că starea de sănătate a culturilor de rășinoase este slabă în zona stepei (silvostepa-stepa) și dealuri joase, cu o frecvență a culturilor lâncede de peste 50 %. Concret, frecvența culturilor lâncede este de 49 % în FD1, pentru pini 81-100 % în silvostepă (100 % culturi lâncede de molid și 81 % dintre culturile de pin). Culturile de pin instalate în stepă sunt lâncede în 76 % din cazuri, 5 % dintre culturile investigate cu stare de vegetație activă și 15 % foarte activă. În celelalte etaje fitoclimatice (FD3- FD4) în care rășinoasele au fost masiv extinse, frecvența culturilor cu stare de vegetație lâncedă este de 0-7 %. Ponderea cea mai mare o au culturile cu stare de vegetație normală (activă) 82-100.

De remarcat că în FD3 au fost instalate și alte specii de rășinoase decât cele analizate până acum. Astfel, din totalul de 162 culturi de larice analizate, se constată că toate au starea de vegetație activă, neindicând probleme deosebite.

                Din cele 154 culturi de duglas analizate, 2 % au starea de vegetație luxuriantă, 97 % activă și doar 1 % sunt lâncede. Aproape aceeași proporție se înregistrează în culturile de brad instalate în FD3. Din totalul de 90 culturi de pin analizate în FD3, 16 % au starea de vegetație foarte activă, 82% activă (normală) și doar 2% sunt lâncede. Culturile de FD4 și FM1 au stare de vegetație activă, neridicând probleme sub acest aspect. Pentru același eșantion de cca. 2000 culturi de rășinoase, instalate în 54 ocoale silvice din 9 filiale teritoriale silvice din România, s-a analizat frecvența cazurilor în care s-au înregistrat vătămări produse de factori abiotici vătămători.

 

Din analiza sumară a datelor prelucrate se desprind următoarele concluzii provizorii :

- în zona de stepă și silvostepă cca. 71-90 % din culturile de rășinoase sunt afectate de secetă. Gerul și zăpada produc vătămări de 8-10 % din culturi.

- în toate culturile de molid se înregistrează vătămări produse de secetă, ger, înghețuri și de zăpadă;

- în zona cerului și gârniței, 60 % dintre culturile de pini sunt afectate de secetă;

- în zona stejarului pedunculat și a gorunului FD2, 37 % dintre culturile de pin sunt afectate de secetă și 28 % de rupturi de zăpadă. În aceeași zonă, la molid frecvența culturilor afectate de secetă este de cca. 8 %.

- în FD3 frecvența culturilor afectate de secetă este de 46 % la pin silvestru, 4 % la duglas și 7 % la molid. În 125 de culturi de brad înregistrate, nu s-au semnalat vătămări datorate secetei. De asemenea, nu s-au semnalat vătămări datorate secetei nici la culturile de larice. Frecvența culturilor în care se înregistrează vătămări de zăpadă în FD3 este de 32 % la pin și 5 % la molid. Vătămări de polei s-au înregistrat doar la molid, în 1 % din cazuri. Vătămări produse de vânt s-au înregistrat în 9 % din culturile de molid și 2 % dintre culturile de pin silvestru.

- în FD4 nu se semnalează vătămări produse de secetă, ger, înghețuri sau polei; se remarcă însă o frecvență ridicată a culturilor în care s-au produs vătămări de zăpadă (67 % la pini și 24 % la molid) și vânt (34  % în culturile de pin și 20 % în culturile de molid);

- din 9 culturi de molid instalate în FM1, s-au constatat în toate vătămări produse de zăpadă și de vânt.

Având caracter de prospectare, cercetările din primul an permit stabilirea zonelor în care trebuie intensificate cercetările experimentale pentru determinarea parametrilor biometrici ai arborilor și arboretelor, în vederea intervenției cu lucrări specifice, de ridicare a stabilității ecologice a culturilor.

Valorificarea în producție a rezultatelor obținute în acest an se va realiza prin prezentarea în cadrul filialelor Romsilva și a ocoalelor silvice a unor conferințe privind starea actuală și măsurile ce se impun a fi aplicate în culturile de rășinoase instalate în afara arealului.

 


Copyright Stațiunea Experimentală de Cultura Molidului. Toate drepturile rezervate.